De man die zijn hoed braadde (2)

Een verrassend begin leidt tot verrassende verhalen. En als je vier mensen dezelfde beginzin geeft, worden er vier nieuwe werelden geschapen. We kijken natuurlijk allemaal net iets anders. Een sterk staaltje Schrijfgroep tentoongesteld… wordt vervolgd.

Terwijl een man zijn hoed stond te braden, dacht hij eraan hoe zijn moeder altijd de hoed van zijn vader braadde en hoe oma de hoed van opa braadde…

 

Anders schrijven volgens Korine

 

Wat houdt hij toch van deze familietradities. Al geeft het te denken dat zijn voorouders niet ouder dan 50 zijn geworden. Misschien werd het toch tijd om de frituurolie te vervangen door uierzalf. Dit om de gezondheid te bevorderen en de zaken zuiver te houden, want daar houdt hij zo van. Een zuivere koeienaangelegenheid dus. Duidelijkheid, hokjes. Alsjeblieft geen kruisbestuivingen. Kijk eens goed om je heen, zeg, en zie al die monstertjes van kinderen, die zijn voortgekomen uit mensen die hun ego huwden en beeldbuizen die hun BN’ers bevruchtten. De wereld op z’n kop. Nee, hem niet gezien. Een koe op z’n hoofd is wat hem betreft het toppunt, verder is zijn leven tamelijk saai.

Hij is geboren in een familie van parttime vegetariërs, die al generaties lang een koeienfokkerij bestiert. Parttime, omdat ze een uitzondering maken voor gebraden hoed. Ze zijn goed voor hun koeien en de koe die goed is voor hen, krijgt een twee leven in hun huis of op hun lijf. Zo gaan ze niet alleen met koeien om overigens, ook met mensen. Zijn haar heeft bijvoorbeeld al lang geleden afscheid genomen van zijn hoofd, maar omdat hij het haar van zijn vader na diens dood ritueel heeft afgeschoren, net zoals zijn vader bij zijn opa had gedaan, ziet zijn kapsel eruit als iets dat in de beste families voorkomt. Frituurolie vermengd met hoed is het toupettenplaksel bij uitstek is, veel beter nog dan het gebruikelijke koeiensnot. Maar uierzalf is vast beter voor zijn hoofdhuid, dat er de laatste tijd zo rood en misschien zelfs beschimmeld uitziet. Genoeg gekletst, de hoed brandt bijna aan. Een scheutje lieveheersbeestjespis erover en zijn ontbijt is klaar. Hij kan niet wachten op de lunch.       

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.