Boek ‘Hoe overleef ik mijn dood?’

Op 24 maart 2016 werd de verschijning van het boek Hoe overleef ik mijn dood? Een boek over lijden gevierd in de Doornse bibliotheek. Hiervoor heb ik de afgelopen twee jaar achttien bijzondere mensen mogen interviewen: van geestelijken en professionals tot mensen in hun laatste levensfase. Het was een onvergetelijke avond. Organisator en Z-O-U-T-medewerker Marja Naus: “Korine nam het publiek op bevlogen wijze mee op reis door haar boek. Geboeid luisterde iedereen naar de verhalen die ze had opgetekend over het levenseinde uit de monden van geestelijken, professionals palliatieve zorg en mensen die terminaal ziek zijn of waren. Deze gaven stuk voor stuk meer inzicht in het stervensproces en daarmee volop stof tot nadenken.”

 

 

signeren klein imam klein

Een korte impressie van het boek:

Wat gebeurt er als we (weten dat we gaan) sterven? Kan deze laatste levensfase, en het lijden dat daar vaak mee gepaard gaat, misschien iets toevoegen aan een mensenleven? En: wat kun je betekenen voor iemand op de drempel van de dood? Dit zijn grote vragen, die kunnen fluisteren of die zich juist urgent opdringen: die geleefd willen worden.

Professionals die werken met stervenden, mensen die terminaal ziek zijn en geestelijken van verschillende stromingen geven in dit taboedoorbrekende boek onverbloemd antwoord op deze vragen vanuit hun kennis en ervaring. Het resultaat: 18 bemoedigende en verhelderende interviews en portretten die inzicht geven in het stervensproces en de verschillende levensovertuigingen. Die bovendien uitnodigen om de eigen wensen rondom het levenseinde te onderzoeken én te bespreken. Dit boek schijnt licht op de andere kant van de discussie over euthanasie en het voltooide leven, namelijk de zingevingskant van lijden en sterven.

 

Een aanrader voor de gewone sterveling!

Met o.a. opperrabbijn Jacobs, priester Antoine Bodar, spiritueel leraar Henny Blom, humanist Boris van der Ham, Taklung Matul Rinpoche, hospiceverpleegkundige Rie de Doelder, Arts Jeannette van Andel, hoogleraar ‘Goede dood’ Suzanne van de Vathorst, arts Ruben van Coevorden, Rigpa-trainer Kirsten DeLeo, Jan (69), Cisca (40), Mohammed (48), Paul, Maria

Meer lezen: www.korinevanveldhuijsen.nl